14 Ocak 2015 Çarşamba

2014 haziran venedik (gezilecek yerler ve faydalı bilgiler)


GEZİLECEK YERLER:

Meydan, köprü veya güzergahlar:
Piazza san marco: bol bol güvercin var. Ayrıca San marco bazilikası( giriş ücretsiz) .Bazilikaya girerken sırt çantalarını içeri almıyorlar. Tabelayla tarif ettikleri yere çantayı bırakıyorsunuz. 1 saat ücretsiz. İçerisi çok etkileyici. Kolların açık olması ve şort yasak. Erkeklerin dize kadar şortları çok dert değil ama kadınlarda ciddi sorun oluyor. Biz çantada penye uzun etek ve birer ince şal taşıdık. Çok pratik oldu. Aynı meydanda 98 metre yüksekliğindeki san marco çan kulesi var. Kulenin üstüne çıkılabiliyor. (8€)  Çok etkileyici bir manzara yok. Gece saat 10’dan sonra bu meydandaki cafelerde müzik oluyor ve meydan çok hareketleniyor. Ama cafelerde müzik parası alıyorlar. İçeceğini alıp kenardan oturarak veya dans ederek müzik dinlemekte fayda var.
 
Grand Canal (Büyük kanal): Şehri S şeklinde geçen 3800 m uzunluğundaki kanal.
 
Ponte di rialto (Rialto köprüsü): Büyük kanal üzerinde 1591 yılında yapılmış, sadece venedik’te değil tüm dünyada ünlü bir köprü. Üzerinde küçük dükkanlar var. Her daim turist dolu.
 
Ponte dei sospiri (iç çekme köprüsü): Dükalık sarayı ve yeni hapishaneyi birbirine bağlayan ve 1603 yılında yapılmış bir köprü.
 
 
Müzeler, kilise ve katedraller:

 
Palazzo DUcale (Dükalar sarayı): 08.30-7 pm arası açık. Giriş 16 € . Venice Rolling card’a 10 €. Tekbaşına bileti satılmıyor. San Marco meydanı müzeleri olarak satılıyor. Bu fiyata Museo correr, ulusal arkeoloji müzesi, san marco kütüphanesi dahil.    En çok ziyaret edilen müze. İçinde Kağıt kapısı, altın merdiven , dük odalarındaki sergiler mutlaka görülmeli. Tavanlar, yapının kendisi, ahlar köprüsü, senato odası, zindanlar özellikle ilginç. Çok keyifli bir gezi oluyor. Biz museo correor ve arkeoloji müzesine de gittik ama zamanınız azsa atlayın gitsin. Dükalar sarayının biletini önceden alıp ertesi gün de girebiliyorsunuz. Aile olunca indirim oluyor.
 
Galerie Dell Accademia: Pazartesi 8.15-2 pm arası, Salı-Pazar arası 8,15-7.15 pm arası açık. Bilet 15€. İpek için indirim göremedim. Venedik gezilecek yerler listesindeki en önemli müzelerinden. Accademia köprüsü altında bulunan ve 1750'li yıllarda resim, heykel ve mimari okulu olarak kurulan yapı. Kuruluş amacı, Venedik'i de Floransa, Milano, Bologna gibi resmi sanat merkezlerinden biri haline getirmekmiş. Günümüzde Accademia Galleries'de Tiziano'dan Pieta, Mantegna'dan Aziz George, Tintoretto'dan Aziz Markos'un kaçırılışı gibi eserler görülebilir. Bilet exhibition Carlo Sarecini, palazzo grimani ve santa maria formosa'yı kapsıyor.(Biz gitmedik. Floransa’da bol bol var diye düşündük. Venedik o kadar güzel ve sokaklar o kadar cazip geldi ki. Bu yüzden yorum yapamayacağım. Floransa'ya gitmiyorsanız kesin gidin.)
 

Santa Maria della salute: Hergün 09-12 ve 3 pm-6.30 pm arası açık. Ücretsiz. Veba kiliselerinden biri. Kubbesi venedik’te birçok noktadan görülebiliyor. İçinde Tiziano’nun çok ünlü resimleri var. Vakit varsa uğranmalı. Özellikle tizianonun resimlerinin olduğu bölüm ayrı bir galeri halinde ve giriş 3 €.
 

Venedik dışı:
Murano ve Burano adaları: Çok şirin kanallarla çevrili küçük adalar. Murano cam işçiliğiyle meşhur.    Biraz uğraştırıcı bir gidiş oluyor ama Burano özellikle değiyor. Önce otobüslerin oradaki ana durakların sola doğru en sonuncusundan 3’e bindik. Pass’lar geçiyor. Ücret yok. Bu hat sadece tren istasyonunda durdu. Direk Murano’a gitti. Murano’da indik. Gezebilirsiniz ama biz vakit kaybetmemek için hemen yana geçip 12’e bindik ve Burrano’a gittik. Gezmek için 1 saat yetiyor ama gerçekten çok şirin bir ada. Dönerken 2 seçenek var. Öncelikle 12’e binilecek. Ya Murano’da inilip 3’e binilecek. Ya da 12’den inmeyip Fundemento Nove durağında inilecek. Burası San Marco’nun biraz üşüt tarafında bir durak. Buradan yeniden binilebilir veya yürünebilir. Biz yürüdük. 10 dk. bile sürmedi yol. Vakit varsa gidilmeli ama kısıtlı zamanda atlanabilir.
 
GONDOL: Biraz pahalılar ama değiyor. 6 kişilik gondollara 6 kişi de binseniz 2 kişi de fiyat değişmiyor. 30 dk. 80 €. Pazarlık yapmıyorlar. Ana duraklar yerine aralardaki küçük kanallardan binmek daha keyifli. Çünkü o zaman bir sürü köprünün altından geçen bir tur oluyor. Ana duraktan kalkan gondolların gezisini 1 nolu vapuretto yapıyor zaten. 1 numaralı vapuretto çok uzun bir güzergah izliyor. Buna binilirse büyük kanal turu yapılmış gibi oluyor.
 

 
YEMEK
Yeme içme genel olarak çok pahalı. Coperto oturma parası demek, ayrıca servis ücreti de alınabiliyor.  Yemekler Roma’dan sonra çok cazip değil. Genelde aralarda, turist kalabalığından uzakta gözümüze kestirdiğimiz yerlerde yedik. Deniz ürünleri genelde donmuş kullanılıyor ama deniz ürünlü makarnalar lezzetli. Pizzalar güzel. Turist menülerinden uzak durmak lazım. 4 çeşit çok ucuzmuş gibi görünüyor ama servis yaptıkları yiyecekler çok özensiz, küçücük ve lezzetsiz. Kesinlikle karnınız doymuyor.
Dondurma şahane. Aldığımız her dondurmaya bayıldık.
Ara ara karşısına çıkacak pastanelerde satılan tartlar, turtalar vs. çok lezzetli. Ama fiyatlar yine çok ucuz değil.
Büyük market sadece 1 tane gördük. Onun dışında hep küçük işletmeler var.
Rialto’ya çok yakın kurulan yiyecek pazarından meyve alınabilir.

* Havası belli olmuyor. Biz haziran sonu sıcaktır diye düşünerek gittik ve orada kazak satın aldık. Geceleri oldukça serinleyebiliyor. Birde yağmur fazlaca yağıyor.
* İddia edilenin aksine kanallar yemyeşil ve hiç kokmuyor. Kanalların dibi kum kaplıymış. Bu yüzden yeşil görünüyorlarmış. Ama gayet temiz kanallar var.
* GÖrdüğünüz balkonlarda çiçek varsa o evde birilerinin yaşadığı anlamına geliyor. Yoksa ev boş. Bu bölgede kiralar çok uçuk olduğundan insanlar Mestre tarafında yaşamayı ve burada çalışmayı tercih ediyormuş.
* Herkes çok sıcakkanlı ve yardımcı. Hiç çekinmeden yardım isteyebilirsiniz.

1 yorum: