26 Ocak 2015 Pazartesi

2014 haziran floransa (ücretli gezilecek yerler)

Ücret ödemeniz gerekenler:


 Floransa Katedrali, DUOMO: 10 a.m.-17 p.m. arası açık. Giriş ücretsiz. Çok uzun kuyruklar var. Katedralin kubbesine çıkmak mümkün. 463 basamak çıkmak gerekiyor. Ücreti kişi başı 10 €. Bu bilet alınırsa vaftizhane ve çan kulesinde de geçiyor. Ama buranın kubbesine çıkarsanız çan kulesine gerek yok. Santa Maria del fiore olarak da biliniyor. Floransa’daki en yüksek bina. Rönesans’ın en meşhur kilisesi. Gotik tarzda inşa edilen katedral, 7. yüzyıldan kalma Santa Reparata Kilisesi alanı üstüne inşa edilmiş. 13. yüzyılda Arnolfo di Cambio tarafından inşasına başlanan katedralin en göz alıcı kısmı kubbesi. Floransa Katedrali’nin dış kısmı pembe, beyaz ve yeşil mermerden yapılmış. İç kısmı ise oldukça sade. Katedralin mozaikleri kesinlikle görülmeli. Katedralde dikkati çeken başka bir eser girişteki saat. 15. yüzyılda Paolo Uccello tarafından günün 24 saatinin güneşin batışı ile sona erdiği ora italica’ya göre ayarlandığı saat günümüzde hala çalışmakta. Bunun yanı sıra Giorgio Vasari’nin “Last Judgement” (Kıyamet Günü) adlı freskleri de katedralde. Vasari’nin dizayn ettiği freskler öğrencisi Frederico Zuccari tarafından boyanmış. Ziyaretçiler gruplar halinde içeri alınıyor. Biz bir konsere denk geldik. Çok keyifliydi.



 
Giotto Campanile (Çan Kulesi): Duomo'nun kayıkında bulunan çan kulesi. 360 derecelik panoramik manzara için çıkabilirsiniz ama Duomo'da kuleye çıktıysanız gerek yok. Burası daha kısa çünkü. Bu kuleye çıkmak için 414 basamak tırmanmayı göze almak gerekiyor. Giriş ücreti 6€ Mermer süslemeleri çok güzel.


Vaftizhane (Battistero di San Giovanni): 11.15-07.00 pm arası açık. Ücret 5€ Santa Maria Del Fiore Katedrali'nin önünde bulunan vaftizhane Floransa'daki en önemli yapılardan biri. 1059-1128 yılları arasında inşa edilmiş. Sekizgen şekilde yapılmış ve dış kısmında tipik Floransa Roma mimarisinin özelliklerinden olan renkli mermerler kullanılmış. Vaftizhanenin inşasında klasik mimari takip edilmeye çalışılmış ve böylece bina İtalyan orta çağ klasik mimarisi eserlerinden biri olmuş. Burada Ghiberti'nin cennetin kapıları olarak bilinen muhteşem kapıları kesinlikle görülmeli. Kapıların biri Hz.Yusuf'un, diğeri ise Hz. İsa'nın doğumunu anlatıyor.



Santa Croce Kilisesi (Basilica di Santa Croce): Pazartesi-cumartesi arası 9.30-5 pm Bilet 5€ Galileo, Michelangelo, Machiavelli, Dante ve diğer önemli birçok sanatçı ve bilim adamının anıt mezarları bu kilisede bulunuyor. Biz vakit yetmediği için gidemedik.:((

Santa maria novella: haftaiçi 9.00-17.30, Cuma günleri 11.00-17.30, Cumartesileri 09.00-17.00 ve pazar günleri ile resmi tatillerde 13.00-17.00 arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 5€ Floransa tren istasyonunun yanında bulunan güzel kilise. Mutlaka birkaç kez yakınından geçeceksiniz. Floransa'da ilk ziyaret edilecek yerler arasında geçmese de gerçekten ihtişamlı bir kilise. Gotik yapısıyla bölgedeki en güzel yapılardan. Dış kısmı Fra Jacopo Talenti ve Leon Battista Alberti tarafından yapılmış. İç kısmında ise Masaccio'nun "Trinita", Ghirlandaio'nun fresk çalışmaları ve Giotto'nun çarmıhı gibi eserler var. Floransa'daki kiliselerin en eskisi ve dış yüzü orijinal şekilde planlanan tek yer.
 
Palazzo Pitti :   Daha önce Medici ailesine ev sahipliği yapan saray artık onların sanat ve hazinelerinin gösterildiği galerileri bünyesinde barındırıyor. Floransa’nın en büyük mimari yapısı olan Piti Sarayı 1457 yılında Pitti ailesi için inşa edilmiş. İnşası Luca Fancelli tarafından yapılan sarayın tasarımcısı Filippo Brunelleschidir. Saray, 16. yüzyılda Medicilere satılmış ve dük aile büyüklerinin yaşam alanı olmuş. Daha sonra genişletilen ve değiştirilen Palazzo Pitti’ye bir avlu ve iki yan kısım eklenmiş. 18. yüzyılda da ön yüzdeki kapıya iki kanat ilave edilmiş. Günümüzde Palazzo Pitti’de Floransa’nın en önemli müzeleri bulunuyor. Birinci katta Palatine Galerisi varmış ve burada 16. ve 17. yüzyılın önemli resim çalışmaları görülebiliyormuş. Aynı katta ayrıca 19. yüzyıl tasvirlerinin olduğu Royal Apartments var. Zemin katta Medicini ailesine ait değerli eşyaların olduğu Silver Museum görülebilir. 19. ve 20. yüzyıl resimlerinin bulunduğu Modern Sanat Galerisi ise son katta. 1919 yılında oluşturulan bu galeride İtalyan sanatının değerli örnekleri görülebilir. Ayrıca saray bünyesinde bulunan Porselen Müzesi ve Kostüm Galerisi de görülmeye değer. Palazzo Pitti’nin arkasında yer alan Boboli bahçeleri de yürüyüş yapmak  için uygun.  Burada 2 tür bilet var. Saraya girersen Boboli bahçelerine, Boboli bahçelerine girersen saraya giremiyorsun. Ya da ikisi içinde ayrı ayrı bilet alıyorsun. Saray kısmını gezmek 12€. Boboli, porselen, kostüm, gümüş müzesi bileti de 10€. Biz bahçeleri çok merak ettiğimiz için 2.i tercih ettik. Ama bahçeler Cehennem kitabına ve hayallerime göre vasat geldi bana. Kitapta saklandıkları mağarayı bulmak da çok zor oldu. Giriş kapısından geçip avluyu geçip, merdivenlerden yukarı bahçeye çıktığınızda solunuza doğru yürümeniz lazım. Mağara yolun sonunda otoparkın yanında. Çok güzel gerçekten ama hafif çatlak bir bekçisi var. Kafası atarsa herkesi atıyor mağaradanJ) Bu arada bahçeler yürü yürü bitmiyor. Porselen müzesi çok gereksiz ama kostüm müzesi ilginç gerçekten. Bahçelerde güzel ama bende yine de hayal kırıklığı oldu. Burada bir kez daha İtalyanların pazarlama becerisine hayran olduk. Paris’teki müthiş ve halka açık bahçeleri düşününce bravo dememek elde değil.

 
 
 Meşhur mağara. İçinde fotoğraf çektirmedi malum bekçi.
 

Galleria Delli Uffuzi: Pazartesi kapalı. Salı-pazar 8.15-18.50 pm arası açık. Bilet yetişkinler için 11 €. Geçici sergileri de kapsıyor. Şansımıza hiç kuyruk yoktu. Rahatça girdik. Her yeri üstün körü gezmek bile 2 saati geçiyor. Klasik dönemden Rönesans heykel ve resimleri ile dünyanın en ünlü müzelerinden biri. Galerideki eserler dünyadaki birçok sanat eseriyle karşılaştırılamayacak kadar değerli. Galeri Floransa'da 1.Cosimo tarafından inşa edilen ve Vasari tarafından 16.yüzyılda dizayn edilen binada bulunuyor. Galeride görülebilecek eserler arasında en dikkat çekicileri: Michelangelo'dan "the birth of Venüs", "Springtime", Leonardo Da Vinci'den "The Annunciation" ve daha niceleri. Galeri'nin içindeki restorandan Vecchio sarayı ve ana meydan çok güzel görünüyor. Güzel bir mola yeri oluyor. Genelde dini resim ağırlıklı bir galeri ama kesinlikle gezmeye değiyor.






Galleria Del Accademia: Salı-pazar arası 8.15-18.50 arası açık. Bilet 6,5€. Ünlü "David" ve "Unfinished Slave" gibi önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. 1784 yılında öğrenciler yararına evden galeriye dönüştürülmüş. Amaç öğrencilerin eski ve değerli sanat eserlerini inceleyip çalışabilmesiymiş.


Mutlaka görülmesi gereken eserler: Michelangelo'nun "David" ve "Prisoner", Boticelli'nin "Madonna and child" ve "Madonna od the sea", Giambologna!nın "Rape of the sabines" Davut heykeli şahane değil mi gerçekten??
       
Palazza Vechio: Çarşamba hariç 09-24 arası açık. Tam ücret 10 €. Kule 10€. İkisi birlikte 14€. Çocuklar için ücretsiz. Piazza della sigronia'da yer alıyor. Belediye binası olarak kullanılıyor. Girişinde fiziksel gücün temsilcisi yarı tanrı Hercules ve Cacus heykeli ile Michelangelo'nun davud heykeli, içeride ise Michelangelo'nun zafer heykeli yer alıyor. Bazı bölümleri ücretsiz gezilebiliyor.

 


 Pisa'ya seyahat:   Tren istasyonunda genel bilet satış gişelerinin olduğu yerdeki büfeden biletler alınabiliyor. Kişi başı 8 €. Dönüşü de almak mümkün. Peron numaraları ekranlarda var. Ama bileti peron girişindeki makinalarda aktive etmek gerekiyor. Bu arada yardım etme numarasıyla gele, sonra da para isteyen tipler var. Dikkat etmek lazım. Sertçe istemediğinizi belirtin. Yol 1 saat sürüyor. Her 30 dk.’da tren var. Pisa’da inince yine büfeden otobüs bileti almak lazım. Bilet 1,20 € ve 70 dk. geçerli. İstasyonun karşısındaki otelin önünden “LAM ROSSA” kırmızı hatta binmek lazım. Yürümek için oldukça uzun bir yol ve görecek ekstra hiçbir şey yok. Otobüsle gidip, sonra da indiğiniz yerin karşısındaki istasyona binerek dönmek daha mantıklı. Pisa’da kule ve vaftizhane dışında da bir şey yok.



Gökten düşmüş bir melek ve benim meleğim bir arada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder